Bekende graslandonkruiden

Paard en bloem (Taraxacum officinale) De gele kleur van paardenbloemen kleuren vaak al in april bermen en weilanden. Paardenbloemen komen massaal voor in ijle graszoden. De penwortel groeit diep de grond in. De bekende plusbol bevat zaden die door de wind verspreid worden. Ook uit deeltjes van de penwortels kunnen nieuwe planten ontspruiten. Het vee eet paardenbloemen, maar deze planten zijn waterrijk en weinig productief.

Afbeelding1
2

Vogelmuur (Stellaria media)

Vogelmuur is een eenjarige plant die een jaar door, van januari tot december, kan bloeien. De plant is vaak wijdvertakt, maar heeft slechts één wortelstelsel. Vogelmuur groeit door onder koude en winterse omstandigheden en kan het gras al snel beconcurreren en levert daardoor al vroeg in het voorjaar problemen op. Muur kan, mits groen blad aanwezig is, al bij redelijk lage temperaturen worden bestreden.

3
4

Zuring (Rumex spp.)

Zuring groeit vooral op zure grond. Er zijn meer dan 400 soorten. De meest bekende is de imposante ridderzuring, met bovendien een stevig wortelstelsel, maar ook de krulzuring en de schapenzuring kom je in grasland tegen. zuring is een echte warmteminnende plant. Deze komt pas in de loop van april goed aan de groei.

5
6

Kleine Veldkers (Cardamine hirsuta)

Bloeit in het vroege voorjaar en lente, groeit bijna overal maar niet in de schaduw of droge gronden. Een echte alleskunner, kiemt in de winter en gebruikt het voorjaar om zijn cyclus af te sluiten en zaad te zetten, voordat andere planten uitlopen of door groei deze plant kunnen verdringen, komt vaak terug door zijn langlevend zaad. Gedraagt zich als onkruid.

7
8

Melkdistels (Sonchus spp.)

De gewone, de akker- en de ruwe melkdistels zijn de meest voorkomende melkdistels in onze contreien. De jongste jaren vormen melkdistels een steeds groter probleem. De melkdistels kunnen onderscheiden worden aan de hand van bloemafmeting, bladvorm, wortelvorm en vorm en kleur van de bladeren. Melkdistels zijn moeilijker te bestrijden dan echte distels.

9
10

Herderstasje (Capsella bursa-pastoris)

Herderstasje is een van de meest voorkomende onkruiden in nieuw aangelegde weiden. De rechtopstaande plant (een- of tweejarig) kan 60 cm hoog worden. Herderstasje is winterhard en heeft een penvormige wortel. De plant bloeit van maart tot september.

11
12

Weegbree (Plantago spp.)

In de weegbree familie komen verschillende soorten voor. Bekend zijn de smalle weegbree en de grote weegbree. Door de vlezige bladen kunnen ze goed tegen betreding. Dat zie je bijvoorbeeld op plekken die veel betreden worden en waar uiteindelijk alleen nog weegbree staat. Ze nemen de plaats in van het gras en brengen weinig en waterrijk voedsel voort.

13
14